fredag 21 augusti 2009

Alla vägar bär till Julitta

Idag på min lediga fredag hade mamma och jag bestämt att vi skulle åka och shoppa på Vingåkers factory outlet. Jag hämtade mamma vid klockan 9:00 ännu invaggad i en falsk föreställning att detta skulle bli en helt odramatisk dagsutflykt. Vi bestämde oss för att åka via Katrineholm till Vingåker och via Västerås på vägen hem.

Efter vi rullat in i Katrineholm så började det oföklarliga magiska hända. Jag hade varit väldigt förutseende och dragit ut en vägbeskrivning med karta från nätet. Från Katrineholm -> Vingåker, eftersom jag vet att jag hittar till Katrineholms järnvägsstation. Sagt och gjort...vi utgår glatt med kartan i handen och svänger ut på Tingshusgatan sedan vänster på Storgatan som efter 200 meter ska leda oss in i en rondell....ingen rondell i sikte...vi åker tillbaka och testar att svänga höger ut på Storgatan...ingen rondell! Det fanns inte någon skylt mot Vingåker utan bara Norrköpingsskyltar överallt.

Till slut , efter att ha granskat kartan från alla möjliga vinklar inser vi att detta kan inte stämma. Vi stannar en vänlig dam som ger oss en enkel och korrekt beskrivning snart lämnar vi Katrineholm bakom oss och kommer fram till Outleten där vi shoppar en hel del.

Glada i hågen slänger vi in alla nyinköpta Iittala vispar, stövlar och Tigerjackor i bagageluckan. Mamma till och med rycker till sig en turist broschyr över nejden (tack gode gud för ingivelsen mamma). Vi bestämmer oss för att åka mot centrum när vi blinkar ut från parkeringen! "Titta säger jag, det stå ringleden på skylten den borde gå runt staden"...500 meter senare har vi kommit ut på landsbygden och NCCs kontorsparkering avslutar Ringleden (det kanske stod ringledning på skylten ;-)

Vi besämmer oss att åka mot "centrum" istället, som tydligen infaller 50 meter åt vänster efter parkeringens utfart. Centrum är lika stort som en ärta. Det är så litet att vi inte förtått att det är centrum. Det finns ett ICA och en returstation+ en jätte parkering... vi bestämmer oss för att inte göra "stan".

Vi åker småpratande ut ur Vingåker. Vägarna blir bara mindre och mindre, till slut ser det ut som vi åker på en cykelväg mitt ute på vischan. Där kommer det stora vägvalet, Julitta höger 9km Julitta vänster 7 km. Vi vill inte till Julitta de har ju bara äppelutställningar, vi vill hem! Var är Eskilstuna, Västerås eller varför inte Stockholm skyltarna?! Vi väljer att åka mot Julitta och kommer snart fram i ...Österåker.

Där tar mamma med sig kartan och frågar en stackars kyrkovaktmästare som ser helt förskräkt ut när mamma kommer susande med sin kvadratmeter stora karta. Mamma frågar snällt om närmaste vägen till Eskilstuna, Västerås eller varför inte Stockholm??? Den snälla vaktmästaren svarar efter att ha tagit en titt på kartan att "nej, den där går inte att följa! Sväng höger, vänster, vänster och sedan höger så kommer ni till Julitta, det är dit ni måste ta er först! Det finns två skyltar i Österåker, den ena pekar mot Katrineholm, den andra mot Vingåker. Mamma och jag skrattar så det är svårt att köra! Jag tröstar mamma med att vi bara har 11 mil hem och bensin till 36 mil, så än behöver hon inte oroa sig! Väl hemma, så måste jag vila lite, det är jobbigt att fara på dagsutflykt!


Mamma med kartan... hmm bilorientering vore en gren för oss!!

Mamma råkade dunka den hjälpsamma kyrkovaktmästaren i Österåker så hårt i ryggen till tack, att hon fick på sig en massa skräp från krattan som fastnade i håret!En av två skyltar i Österåker!
English summary:
Can't explain this one, exept that mum and I was totally lost, with 2 "not good enough" maps. (Not map readers ;-)

Inga kommentarer: